top of page
Zoeken

Wij zijn net Koi Karpers

Ik ben een enorme liefhebber van Koi Karpers. De rust die zij uitstralen, al zwemmend door het water. De prachtige diepe kleuren met de daarbij horende patronen en vooral de onverzettelijkheid om tegen de stroom in te zwemmen.


In deze tijd zie ik de zelfde onverzettelijkheid bij onze samenleving. Het oude verhaal over de Koi Karpers verteld dat duizenden jaren geleden een enorme school Koi Karpers zwom in de Yellow River in China. De tocht verliep prima totdat ze bij een waterval aankwamen. Een groot aantal liet zich weer meevoeren, want dat was makkelijker. Echter een groep van 360 Koi's sprong onverschrokken tegen de waterval op maar kwamen elke keer weer op hun rug in het water terecht. Van opgeven was geen sprake. Onverschrokken sprongen ze honderd jaar door totdat een van de Koi's eindelijk met een heldhaftige sprong de top van de waterval bereikte. Als beloning veranderde de Koi in een prachtige gouden draak.


Deze watervallen zijn bekend geworden als "Dragon's gate". Sindsdien is de Koi vanwege zijn uithouding en doorzettingsvermogen een symbool geworden voor het overwinnen van tegenspoed en het vervullen van het lot. Als ik zie hoe wij in Nederland, in tijden van tegenspoed, omgaan met de huidige situatie zal het nog maar een kwestie van tijd zijn voordat wij, net als de Koi Karpers, deze waterval beklommen hebben!


Ik zelf heb ook heel veel moeten springen op mijn waterval. Als selfmade man heb ik veel momenten gekend dat ik op mijn rug weer in het water terecht kwam. Echter van opgeven is geen sprake geweest. Met het zelfde doorzettingsvermogen als de Koi ben ik een aantal jaren geleden veranderd in een Gouden draak door als Zzp er verder te gaan. Dit heeft mijn leven zo veranderd dat ik het symbool van de Koi voor eeuwig met mij mee draag.
36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page