top of page
Zoeken

WHAT I CAN LEARN FROM SPORTS!

De afgelopen dagen keek ik een beetje wezenloos voor mij uit. Al dagen geen sport op tv. Stadions leeg, evenementen die zijn afgelast en diverse voetbalclubs die werktijdverkorting aanvragen voor hun spelers om zo in deze tijden het hoofd boven water te houden. Zelf geen trainingen die ik aan het voorbereiden ben laat staan het geven hiervan. Leuk hoor FOOTWORKS en What business can learn from sports maar hoe dan in deze periode!


Maar ook nu kwam ik tot de conclusie dat ik weer kan leren van sport! Natuurlijk is de huidige Coronacrisis er eentje die niemand nog nooit in deze omvang heeft meegemaakt. Maar hoe om te gaan met welke crisis dan ook vraagt vaak toch dezelfde dingen. Hierin wil ik de vergelijking trekken met een crisis die een sporter voor zichzelf meemaakt als hij of zij zijn kruisband afscheurt. 


Vaak zie je een sporter een aantal dingen doen:

  • Overzicht en structuur creëren in de nieuwe realiteit

  • Persoonlijk plan trekken 

  • Herstellen en weer op niveau komen en dit overstijgen

Overzicht en structuur creëren is het eerste waar weer aan voldaan moet worden om weer uitzicht te hebben op de stip aan de horizon. Want de wereld is totaal veranderd, van het toeleven naar de wedstrijden met je teamgenoten om je heen, naar eenzaam alleen werken aan je herstel in een verlaten gym. Daarbij helpt een duidelijke dag structuur en diverse doelstellingen. Doelstelling per dag, week, maand en een einddoelstelling. En volgens mij is dit precies hetgeen wat ik als zzp’er nu ook moet doen. Dagelijks structuur behouden en kleine doelen voor mij zelf stellen met een uiteindelijk einddoel en de nieuwe realiteit accepteren.


Een speler wordt vaak beïnvloed door een zeer grote groep mensen en de media, zij lijken te bepalen wat nu het beste is voor zijn of haar herstel. Moet je blijven trainen bij de club of aan de slag buiten de club. Vaak zijn er veel zogenaamde kenners die vol op in de media speculeren dat het wel eens einde carrière kan zijn. Een spelers trekt uiteindelijk zijn eigen plan, op basis van de expertise van een bekwame arts, en wijkt er gedurende de herstelperiode niet af. Met de coronacrisis is het niet anders want als ik alles mag geloven wat er op social media gedeeld wordt is het voor mij het beste om per direct te stoppen. Maar ik heb mijn eigen persoonlijke plan gecreëerd met hulp van experts binnen de trainingsbranche.


Na ruim 9 maanden is een speler vaak weer hersteld. Het duurt nog wel even voordat hij of zij weer op hetzelfde niveau is als voor de blessure. Het is vooral belangrijk weer veel wedstrijden te spelen. Door weer in het juiste ritme te komen en te blijven trainen kan hij of zij zelfs het niveau van voor de blessure overstijgen. Dit zal voor mij niet anders zijn, uiteindelijk herstel ik weer en door hard te trainen en mijn klanten weer toegevoegde waarde te kunnen leveren zal ook ik mij zelf overstijgen!

"An injury is not just a process of recovery it's a process of discovery" CONOR McGREGOR (UFC FIGHTER)25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page