top of page
Zoeken

De beste stuurlui staan aan wal of niet #fuckupfriday

Een van de standaard uitgangspunten van een goede training is te werken vanuit de cirkel van Kolb. Theorie, experimenteren, doen en reflectie/feedback en dan dus weer theorie. Dat je dit dan als trainer ook zelf na leeft “lijkt me logisch” om maar in Cruyff zijn bewoordingen te spreken. Want tja je neemt je deelnemers mee in een theorie en dan zou je er dus vanuit kunnen gaan dat je als trainer de materie 100% beheerst. Echter niets is minder waar.


Volgende week sta ik weer voor een groep enthousiaste deelnemers in een van mijn trainingen. Een van de onderdelen van deze training is inzicht te krijgen in je eigen gedragsvoorkeuren en de voorkeuren van een ander. Dit maak ik inzichtelijk op basis van het boek van Jeanne Bakker “Omgaan met draken”.  Hierin ken je 4 type draken, Rode, Gele, Groene en Blauwe draken. Bij elke draak beschrijf ik kenmerken van het voorkeursgedrag. Daarnaast leg ik uit hoe je ze kan temmen door mee te kleuren en niet in je eigen kleur (voorkeursgedrag) te blijven hangen. 


En in dat laatste, in mijn voorkeursgedrag, heb ik deze week zo’n fuckup gemaakt… 


Voor de training van volgende week had ik een voorbereidingsopdracht. Deze opdracht kan best een spannende opdracht zijn. Dus ik maakte een duidelijke mooie mail voor de deelnemers, dacht ik. Voordat ik de deelnemers de email toe stuur vraag ik altijd aan de opdrachtgever of de email zo akkoord is. Dit was een onderdeel van de reactie:


Het lijkt mij goed om de mail iets meer context te geven, de tekst komt nu wat ongezellig over. Mogelijk door de link te leggen naar het onderdeel van het programma waar deze input voor nodig is /betrekking op heeft. 


Ik schrok mij helemaal te pletter. Had ik nu net een mail gestuurd vanuit mijn eigen voorkeur zonder rekening te houden met alle deelnemers. Ik, die iedereen vertelt hoe je het beste kunt mee kleuren en hoe je effectiever met een ander communiceert.

 NEEEEEEEEE


Jawel ik stap nog ook nog wel eens in mijn eigen valkuil en gelukkig heb ik een opdrachtgever die de moeite neemt om mij bewust te maken van mijn eigen gedrag. Maar hoe vaak gebeurt het dat dit niet gebeurt met alle scherven en gevolgen van dien!!!! Goed weekend!Ps. Ben je toch benieuwd naar mijn Rode mail stuur mij een persoonlijk bericht!

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page