top of page
Zoeken

What business can learn from sports - Wanneer pak je je rust?


Dit is een vraag die ik mij de afgelopen tijd vaak stelde. En ik spreek regelmatig managers en leidinggevenden die ook worstelen met dit dilemma. 


Je speelt met je team of het nu in business is of in de sport, op een hoog niveau. De ervaring leert dat door veel en hard te trainen, je team zich steeds meer ontwikkeld, ze patronen beter inslijpen en daarmee steeds beter performen. 

 

Maar wanneer is het verstandig om juist even niet door te knallen? Om even stoom af te blazen? Om even de zeilen te strijken.


Dat was mijn dilemma met het voetbalteam dat ik coach. Er was een wedstrijd uitgevallen en dus was er een vrije zaterdag. Hoe ging ik die gebruiken? Normaal gesproken zou ik ervoor kiezen om een oefenwedstrijd te regelen tegen een goed team, zodat we ons weer konden stretchen. Want de resultaten van mijn team zijn nog steeds niet wat we graag willen. 


Maar ik aarzelde. Was het niet slimmer om juist iets anders te doen? Of moeten dan eerst de resultaten op een goed niveau zijn? 

Afgelopen week trainde ik een aantal teamleiders van een organisatie die de wind in de zeilen heeft. De omzet groeit en de winst neemt toe en de leuke activiteiten naast het werk zijn allemaal afgezegd omdat ze nu kunnen knallen, records kunnen breken en targets verpulveren.


Een aantal teamleiders wilden een uitje of een bbq voor de harde werkers organiseren om ze te belonen voor hun harde werk en om ze op te laden voor de volgende periode van hard werk. Iedereen in de groep vond dat de medewerkers hier recht op hadden. Maar ja, doorbreek je daarmee niet de periode van succes? Wat als de teamleden hierdoor zouden denken, nou ja lekker ontspannen is ook wel fijn. En dat daardoor de productie naar beneden zou gaan?!


Na even nadenken vroeg ik de teamleiders hoe ze het deden met uitjes en leuke dingen toen het nog wind tegen was in het bedrijf. Iedereen kwam al snel tot de conclusie dat juist op leuke dingen in die jaren het eerste werd bezuinigd. Geen training, geen borrels en andere activiteiten. 


Hardop vroegen ze zich af of het juist in die zware periode niet zinvol geweest om toch af en toe de BBQ op de parkeerplaats te zetten? Goedkoop, maar wel gezellig. Of toch iets anders te organiseren? Is een goed gevoel voor een team niet net zo belangrijk, of zelfs belangrijker, met wind tegen als met wind mee?


Een van de leidinggevenden gaf toen aan dat een uitje dat ze in haar vorige werk had georganiseerd, zorgde dat medewerkers elkaar beter leerden kennen en daardoor andere kanten van hun collega’s zagen. Dit leidde er weer toe dat ze binnen haar afdeling meer begrip hadden en veel effectiever waren. 


Ondanks de harde wind tegen bij mijn voetbalteam koos ik zaterdag voor om het zeil te strijken en een videogame toernooi te organiseren. Die middag zag ik alles terug waar wij het aantal dagen ervoor in de training over hadden gehad. Mensen die normaal wat introvert zijn, hadden het hoogste woord terwijl de extraverte jongens op basis van de FIFA-resultaten een toontje lager zongen. Wat mijn team het deze middag heeft opgeleverd is dat ze elkaar nog beter begrijpen en er hierdoor nog meer vertrouwen in elkaar hebben. 


Laat die voetbalstorm maar komen.12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page