top of page
Zoeken

Hoe je een betere leider wordt, juist als de resultaten even tegenzitten

Bijgewerkt op: 19 dec. 2018


We zijn een aantal wedstrijden verder nadat we met het team het gesprek hebben gehad over de belemmerende overtuiging met als metafoor de muis en de leeuw.


De belemmerende overtuigingen zitten de spelers niet langer in de weg, echter het resultaat wat betreft overwinning blijft uit.


Goede wedstrijden worden afgewisseld met mindere maar echter zie ik wel een groot aantal spelers dat zich verder ontwikkelt. Zo zie ik bij een aantal spelers een betere inspeelpass of verbetering van het kijkgedrag, gaan andere spelers krachtiger de duels aan of is een balcontrole toegenomen.


Dus als trainer/coach, waarbij een van je taken opleiden is, mag je toch ook wel tevreden zijn. Maar kun je ook tevreden zijn als je telkens verliest, als zelfs degradatie op de loer ligt? Hoe zorg je dan dat je ieder speler gemotiveerd houdt en elke training het spelplezier er vanaf spat? Dat ze niet opnieuw gaan twijfelen aan hun eigen kunnen en we het er alleen maar over hebben wat niet goed gaat.


In het bedrijfsleven zie ik vaak dezelfde dilemma’s. Aan de voorkant wordt er hard gewerkt, worden input targets gerealiseerd, echter wil het resultaat maar niet komen. Valt die ene opdracht maar niet. Kunnen we nieuwe relaties niet verwelkomen en zo meer. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je dat je je medewerkers gemotiveerd houdt ondanks de tegenvallende resultaten en wellicht de toenemende druk van directie en aandeelhouders. 


Iedereen weet dat winst je vleugels geeft. Hoe kan je een team of organisatie gemotiveerd en fanatiek houden als juist deze vleugels ontbreken? Soms werkt de markt je echt tegen en lukt niets. Soms is de concurrent net slimmer of sneller of speel je een niveau te hoog.

Mijn advies: ga die input verbeteringen vieren.


Dit heb ik ook toegepast op mijn team. Elke linie heeft zijn eigen game lees input verbetering.  Zo realiseert de keeper 6 perfecte uittrappen op maat. De verdedigers gaan ervoor zorgen dat de tegenstander 4x buiten spel loopt. Het middenveld laat tenminste 6x de bal rondgaan zonder onderbreking van de tegenstander. Tenslotte schieten de aanvallers 6x op doel vanaf de 16m lijn.


Als we deze games gaan spelen en deze weten te winnen ben ik er zeker van dat dit gaat bijdragen aan de uiteindelijke resultaten. Als je als manager/leider of trainer het vermogen hebt om de game -lees input verbetering- weet te vieren dan ben ik ervan overtuigd dat je blijft werken met een fanatiek en gemotiveerd team en komen die output resultaten er echt wel.


En bij ons het is het eerste output resultaat daar, laatste wedstrijd voor de winterstop spelen we 0-0 tegen de nr2. Trots!


Ps. Op 14 januari is de pilot van mijn op voetbal gebaseerde team training. De pilot is voor een retailer die al heel goed met zijn team bezig is en ook denkt: wat is er nu nog meer mogelijk met ons team. Ik houd jullie op de hoogte.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page